31 Mart 2020

Nazi Toplama Kampları ve Koronavirüs


Nazi faşizmini (olasıdır ki!) duymuşsunuzdur. Hani duymamış olabilirsiniz(!), bu çok doğal… Her şeyi duyacaksınız ya da bileceksiniz diye bir kural tabi ki yok. Bu yüzden buna kıyısından-köşesinden değinmek istedim.

Entrika, şantaj, tehdit, rüşvet, cinayet gibi sevimli(!) araçları kullananlar Almanya’da iktidara geldi. Führer Adolf Hitler (yani ülkedeki Başbuğ Türkeş misali) ilk önce sosyalist devrimcilerden başlayarak kendisine muhalif olan her insanı katletti ve yerini sağlamlaştırdıktan sonra 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Emperyalist Paylaşım Savaşı’nı başlattı.

Nazilerin Münih Emniyet Müdürü olan Heinrich Himmler, Münih’e 16 km mesafedeki Dachau bölgesinde terkedilmiş bir barut fabrikasını inceleyerek buranın bir toplama kampı olacağına karar verdi. Kampı kurdurdu ve başına da komutan olarak Theodor Eicke isimli subayı atadı. Yine Münihte’ki Stadelheim Hapishanesi’nden 22 Mart 1933 tarihinde iki yüz mahkûm bu kampa nakledilerek toplama kampı resmen açılmış oldu. Yani işgalden tam 6 yıl önce!

Sonraki dönemlerde birçok ülkede ve yerde benzer toplama kampları oluşturuldu ve milyonlarca insan katledildi. Kampların neredeyse hepsinde uygulanan bir yöntem vardı: Tutsaklar kampa getirildikten sonra bir alanda toplatılır ve kamp komutanı karşılarına geçer nutuk çekerdi. Nutuktan sonra yine tutsakların karşısında onlara bakarak başıyla sağ tarafa veya sol tarafa geçmesini isterdi. Tabi ki tutsaklar sağ ve sol tarafın ne anlama geldiğini bilmiyorlardı. Demin dediğim gibi herkes her şeyi bilmek zorunda değildi. Aynı sizin gibi!

Sonradan öğrendik ki (bakın, ben de bilmiyormuşum!) sadece bir baş işaretiyle sol tarafa alınanlar hemen katledilirken sağ tarafa alınanlar ise ağır koşullarda çalıştırılırdı. Taa ki ölene ya da öldürülene dek…

Korona virüsünün Haziran ayında tamamen kontrol altına alınabileceği, ama etkilerinin 8-9 ay daha devam edeceği söylentileri hız kazandı. Kabul! Tamam, kabul! Var sayalım ki 25 Haziran 2020 tarihinde virüs tamamen kontrol altına alındı. 26 Haziran sabahı kendimizi acaba nerede bulacağız?

Sağ tarafta mı, sol tarafta mı?


31 Mart 2020
Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: