22 Aralık 2022

Balık Kokusu (Trimetilaminüri) Sendromu

Trimetilaminüri (TMAU), hoş olmayan, balık kokusuna neden olan nadir bir durumdur. Aynı zamanda "balık kokusu sendromu" olarak da adlandırılır. Bazen bir insanın ebeveynlerinden miras aldığı hatalı genlerden kaynaklanır, ancak bu her zaman böyle değildir. Halen bir tedavisi yok, ancak yardımcı olabilecek şeyler var. 
 
Belirtileri 
Semptomları doğumdan itibaren görülebilir ancak sıklıkla ergenlik döneminde yaşamın ilerleyen saatlerine kadar başlayamayabilirler. Tek belirti, tipik olarak çürüyen balıklardan kaynaklanan hoş olmayan bir koku- başka şeyler gibi kokmak olarak tanımlanabilmesine rağmen- aşağıdakileri etkileyebilir: Nefes, ter, işemek, vajinal sıvılar.
 
Koku sabit olabilir veya gelip gidebilir. Kötüleştirebilecek şeyler şunlardır: Terlemek, stres, belirli yiyecekler- balık, yumurta ve fasulye gibi… 
 
Nedenleri 
Vücudun trimetilaminüride, bakteri bazı gıdaları parçaladığında bağırsakta üretilen ve kokusu olmayan farklı bir kimyasal maddeye dönüştüren, bağırsakta üretilen, trimetilamin denilen sert kokulu bir kimyasal alamaz. Bu, trimetilaminin vücutta biriktiği ve ter gibi vücut sıvılarına girdiği anlamına gelir. Bazı durumlarda buna, bir kişinin ebeveynlerinden miras aldığı hatalı gen neden olur. Trimetilaminüri hastalarının çoğu, her iki ebeveynlerinden FMO3 adlı genin hatalı bir versiyonunu aldılar. Bu, hatalı genin 2 kopyasına sahip oldukları anlamına gelir. Ebeveynlerin kendileri hatalı genin sadece 1 kopyasına sahip olabilir. Bu bir "taşıyıcı" olarak bilinir. Bazılarında hafif veya geçici olanlar olsa da genellikle semptom olmaz. Eğer trimetilaminüri varsa, sahip olduğunuz çocuklar hatalı genin taşıyıcıları olacaktır, bu nedenle sorun yaşamayacaksınız. Eşiniz bir taşıyıcı ise, bu koşulla doğabilecekleri bir risk vardır. 
 
Tedavisi 
Şu anda trimetilaminüri için bir tedavi yoktur, ancak bazı şeyler kokuya yardımcı olabilir. Kaçınılması gereken yiyecekler örneği: İnek sütü, deniz ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri- tatlı su balıkları iyidir. Yumurtalar, fasulyeler, yer fıstığı, karaciğer ve böbrek, lesitin içeren takviyeler… 
 
Özellikle hamileyseniz veya hamilelik planlıyorsanız veya emziriyorsanız, diyetinizde büyük değişiklikler yapmanız iyi bir fikir değildir. Uzmanınız tavsiye için sizi bir diyetisyene yönlendirebilir. Diyetinizin hala ihtiyacınız olan tüm besinleri içerdiğinden emin olmanıza yardımcı olacaklar. 
 
Aynı zamanda aşağıdakilere de yardımcı olabilir: 
 Yorucu egzersiz yapmaktan kaçının- sizi terleten hassas egzersizler deneyin. 
Rahatlamanın yollarını bulmaya çalışın- stres semptomlarınızı daha da kötüleştirebilir. 
Cildinizi hafif asitli sabun veya şampuanla yıkayın - pH değeri 5, 5 ila 6, 5 olan ürünleri arayın.
Terlemeyi önleyici kullanın, elbiselerinizi sık yıkayın. 
 
Tedavi 
Doktorunuz şunları önerebilir: Kısa antibiyotik tedavisi- bu, bağırsaklarınızda üretilen trimetilamin miktarını azaltmaya yardımcı olabilir. Belirli takviyeleri alarak- örneğin kömür veya riboflavin (B2 vitamini) 
 
 
Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: