26 Nisan 2020

Carl Lorenz ve Georg von Schaub’tan Helin Bölek’e


Muhtemelen yukarıdaki iki ismi tanımadığınız için devrimci sanatın onurlarından biri olan ve bugün ölümsüzlüğe uğurladığımız Helin Gölek arasındaki bağlantıyı anlamamışsınızdır.

Anlatmaya çalışayım:

Carl Lorenz ve Georg von Schaub (Soy isimlere dikkat edin) Almanya’nın elektrikli ev araçları üreten iki patronudur.

Carl Lorenz tarafından hissesinin bir bölümü satın alınan ITT (International Telephone & Telegraph) bir Amerikan şirketidir 1958’den 1987’ye kadar "ITT Schaub-Lorenz" ismini kullanmıştır. 1930 ve 1940’li yıllarda Nazilerle çok yakın bağlantılar kurarak destekleyen ITT’deki " Schaub-Lorenz" ismi buradan gelmektedir.

"Unitad Popular" birçok siyasal partinin oluşumunun ortak ismidir ve seçim döneminde Salvador Allende’yi desteklemiştir. Ortak şarkıları "Venceremos"u birçok devrimci sanatçı(lar) gibi Grup Yorum da seslendirmişti, ki bildiğiniz üzere Grup Yorum da defalarca bedava halk konserleri düzenlemişti.

(Link: https://www.youtube.com/watch?v=FpQTYtkvIcQ )

ITT Schaub-Lorenz ve CIA, Şili’de seçimle iktidara gelen devrimci Salvador Allende’ye karşı Augusto José Ramón Pinochet Ugarte’yi (kısa ismiyle Pinochet) finanse ederek 11 Eylül 1973 tarihinde kanlı bir darbeyle (ki, Salvador Allende de elinde silahıyla bu cuntacılara karşı koymuş ancak katledilmiştir) iktidarı ele geçirerek uzun bir zaman Şili halkına kan kusturmuştur.

Victor Jara ismini çoğunluğumuz biliriz. Unitad Popular yararına defalarca konser veren devrimci bir sanatçıdır ve cunta döneminde Teknik Üniversite’de işinin başındayken tutuklanarak "Şili Ulusal Stadyumu"na (*) getirilmiştir. Burada ağır işkencelere maruz kalan Jara, başını hep dik tutmuştur. Şili'deki Pravda muhabiri Vladimir Çernisev, Jara'nın son anlarını şöyle anlatıyor:

"Víctor Jara dudaklarında şarkıyla öldü. Onu yanından hiç ayırmadığı yoldaşı, gitarıyla birlikte stadyuma getirdiler. Ve şarkı söylemeye başladı. Öbür tutuklular, gardiyanların ateş açma tehdidine rağmen melodiye eşlik etmeye başladılar. Sonra bir subayın emri ile askerler Víctor'un ellerini kırdılar. Artık gitar çalmıyordu, ama zayıf bir sesle şarkı söylemeyi sürdürdü. Bir dipçikle kafasını parçaladılar ve diğer tutuklulara ibret olsun diye ellerini kesip tribünlerin önüne astılar."

Helin Bölek
, hemen herkesin yakından tanıdığı Grup Yorum’un bir üyesidir. Devrimci bir müzisyendir. Söylediği şarkılar Türkiye’nin Pinochet’ini ve efendilerini ürkütüyordu. Ancak ilginçtir(!), Pinoche’nin efendisi esasta ABD’ydi ve Türkiye’nin Pinochet’inin de efendisi Amerika’ydı! Efendi aynı olunca kaçınılmaz olarak korku da aynı oluyor. Victor Jara’dan korkanların Helin Bölek’ten korkmaması nasıl düşünülebilir ki!

Yaklaşık 1 senedir açlık grevinde olan ve tek suçu(!) "türkü söylemek" olan Helin Bölek her dakika ölümsüzlüğe yaklaşırken Türkiye’nin Pinochet’i Sivas Katliamı eylemcilerinden Ahmet Turan Kılıç’ı "yaşlı olması ve cezaevinde bulunmasının risk oluşturduğu" gerekçesiyle(!) affedildi.

Helin Bölek duruşuyla, tavrıyla, sanatıyla zaten çoktan yüreğimizde yer etmişti ve önceli olan Victor Jara’yı tekrar yaşama çevirmişti.  Bugün büyük ama onurlu bir üzüntüyle sonsuzluğa uğurladık. İbrahim Gökçek’imize sahip çıkalım!


03 Nisan 2020
------------
*Eylül 2003'te öldürülmesinin 30. yıldönümünde öldürüldüğü Şili Ulusal Stadyumu'nun ismi ESTADIO VICTOR JARA (Victor Jara Stadyumu)

olarak değiştirilmiştir.
Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: