06 Nisan 2020

Longo Maï: Bir Hayalin Kıvılcım Yansıması


İnsanlık tarihinde hala ilk ve tek olma unvanını elinde bulunduran eylem, Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Başkan Mao Zedung tarafından 1966 yılında başlatılan ve 10 yıl süren "Büyük Proleter Kültür Devrimi"dir. Yer yüzünde "68 Kuşağı" olarak isimlendirilen dönem, esas olarak bu Kültür Devrimi’nin bir ürünüdür.

Avusturya’daki kuşak 1968 tarihinde kendini yaratırken işkenceler, tutuklanmalar ve sürgünler de yaşadı. O dönemde öne çıkan gençlik hareketinin önemli isimlerinden biri SPARTAKÜS isimli öğrenciler birliğiydi. Bunların bir kısmı İsviçre’ye sığındı ve anti-faşist nitelikteki HYDRA isimli öğrenci birliği ile birleşerek daha da güçlendiler. Nazi artıkları başta olmak üzere ulaşabildikleri kadarıyla dünyadaki tüm devrimci-demokrat hareketleri desteklediler.



Fransız psikolog ve yazar olan Roland Perrot, siyasal anlamda anarşizmi benimsemektedir. Fransa’nın Cezayir işgaline karşı çıkarak askerlikten kaçan ve 1930’lardaki "Contadour" komününü tanıyan ve yaşayan biridir. Basel’deki kongreye de o önderlik etmiş ve kuruluşun programını bizzat kendisi yapmıştır.

Basel’de yapılan "Kuruluş Kongresi" sonrası bir fon oluştururlar ve Fransa’nın Güney Doğu’sundaki bir yerleşke olan Limans’ta 270 hektar arazi satın alarak yerleşirler. Buraya yerleşmelerinin nedeni Almanya, Avusturya ve İsviçre devletlerinin karşı çıkmasıdır.

İsimlerini bulundukları bölgenin bir lehçesi olan Provençal’ca "Uzun Yaşa" anlamına gelen "Longo Maï" koydular.

Longo Maï köylülerinin tüm yaşamları kolektif. Tüm gelir eşit bir şekilde paylaşılmaktadır. Yeteneklerine göre birkaç grup oluşturulmuş, herkes kendi işini yapıyor ve arta kalan zaman olursa bir diğer gruba yardım ediyor. Kendileri ekip biçiyor, kendileri üretiyor ve satıyor. Her ne kadar "dışarıdakiler" Longo Maï’ler için kooperatif dese de yaşam biçimleri Komünal. (Olanaklar ölçüsünde) "Herkesin yeteneğine göre, herkese ihtiyacına göre "düşüncesi yürürlüktedir. Tüm araç-gereçler ortak kullanılıyor.


Tiranlara rağmen cenneti yer yüzünde kendileri inşa etmeye çalışıyorlar.

06 Nisan 2020
Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: