16 Eylül 2022

Dunning-Kruger Sendromu

 



Özelde ülkemizde genelde dünyada birbirlerinden ayrı motifler içeren kültürlerin olduğunu ama ortak noktaların da sıklıkla görüldüğünü hemen herkes bilmektedir. Yine bilindiği üzere ilgili toplumdaki kültürel yapı ilgili toplumun sosyo-ekonomik formasyonu tarafından belirlenmektedir. Örneğin feodalizmin egemen olduğu yerlerde feodal kültür baskınken kapitalizmin egemen olduğu yerlerde de kapitalist kültür vardır. Bu "Kültürel Yapı" ilgili bireyin kimi davranışlarının önünü açar, destekler ya da yapmasını zorunlu kılarken bazı davranışlarını yavaşlatır veya engeller. Böyle bir durumda ilgili bireyin istekleriyle kültürel yapının toplumu arasında önce yavaş ama sonraları giderek artan bir çatışma yaratır ve bu durum beynimizde "güç ve güçsüzlük" olarak yerini alır almaz zihinlerde galip gelmenin yöntemleri "ham" halde sıralanmaya başlar, "cahil cesareti" bile aktifleşir. Birey, kendini topluma kabullendirmek için normalde yapamayacağı şeyleri yapmanın yollarını irdelemeye çalışır. Yani birey, sahip olmadığı donanımlara sahipmiş gibi davranmayı seçer. Bu durumun bilimsel isminin "Dunning-Kruger Sendromu" olduğunu öğrendiğim zaman okumayı kestim ve düşünmeye başladım: Geçmiş yaşantım bir film şeridi gibi zihnimden akarken bu sosyo-psikolojik rahatsızlığa tutsak düşenlerin kıyaslanamayacak kadar çok olması beni şaşırtmıştı.

Genel bir özet yapacak olursam yeteneksizlerin yeteneğini abarttığı bir durummuş ama bunun tam tersi de mümkünmüş. Şu ya da bu konuda yetenekli olan birinin yeteneklerinin yeterli olmadığını da ileri sürebilmektelermiş.

En karakteristik yansıma, cahil olan bildiklerinden kesin olarak emin(!) ama bilgili insanlar birçok konuda bilgisinden emin değilmiş, bu nedenle araştırmaya devam ederlermiş. Sanıyorum bilgisi fukara olanın dilinin her zaman ukalaca olmasının nedenini de keşfettim 😊. Neleri bilmediklerini bile bilmedikleri için dillerine ne gelirse söylerlermiş. Agresif davranışlar sergileyerek karşısındakini aşağılar ve yapmakta olduğu işi elinden alarak kendisi yapmaya çalışır ve böylece çevresine "ne kadar yetenekli ne kadar çok çalışıyor" havası oluşturarak kendine "gurur, övgü vb" sağlamaya çalışırmış. Eğer işi başaramamışsa (ki çoğunluk başaramaz) suç kendisinin dışındaymış ama başarı elde ederse sağa-sola daha çok karışmaya başlarmış. [Sanki bire bir Erdoğan’ın karakteristik analizi yapılmış gibi, değil mi 😊] Makyavelizm ve narsizme yüksek derecede eğimlilermiş. (Şimdi eminim, Erdoğan’dan başkası olamaz) 😊

Bu tür insanlara karşı dikkatli olmamız gerekir.

Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: