31 Ekim 2022

Karıncalar

 


Karınca, ilgimi en çok çeken canlı türüdür. Kolay kolay hayranlık belirten biri değilim ama her bir görüşümde hayranlıkla izliyorum. Kimi konularda insanlığın çok ötesinde bir "uygarlığa" ve yaşama sahip olan bu minik dostlarımızı kıskandığım, insanlarla karşılaştırdığım defalarca oldu. Hiçbir sonuca ulaşamadım ama hala kıyaslamaya devam ediyorum. Aralarında kaçınılmaz olarak varlaşan ufak-tefek farklılıkları saymazsak binlerce çeşit karınca adeta "tek merkezden yönetiliyor" gibi izlenimi uyandırıyor.

Her bir koloni (ki bence 'koloni' değil "uygarlık" denilmesi gerekiyor) birbirlerine tutunarak bir köprü oluşturup bir nehrin ötesine geçebilmektedir. Yine birbirlerine tutunarak bir nehir üstünde sanki balon gibi batmadan akıntıyla istedikleri yerde karaya çıkabilmekteler. Kendi ağırlıklarının kat be kat üstünde ağırlıkları taşıyabilmekteler.

Her ne kadar azınlıkta olsalar da kimi bilim insanları karıncaların birbirlerine tutunarak tek parça haline gelmelerini "süper organizma" olarak nitelemekteler. Yani o binlerce, on binlerce karınca birleştiği zaman ortaya çıkanın bir karınca yığını değil, bir farklı canlı olduklarını söylüyorlar. Bilim dünyasının süyük çoğunluğu bu hipotezi kabul etmese de, bence azınlıkta kalan bilim insanları doğru düşünüyor. Bana göre de bu birliktelik olsa olsa bir süper organizmadan başka bir şey değil.



Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: