13 Haziran 2021

Neden İnanmıyorum?



Müslümanlarla yaptığım konuşmalarda sık olmasa da karşıma çıkan sorulardan biri neden inanmadığımdır:

-Erdem, tamam; inanmıyorsun ama merak ediyorum: Neden inanmıyorsun?

İslamiyet'i gerçekten bilen birinin böyle bir soru yönlendirmeyeceği açıktır. Bu, kendi dinini bile bilmeyen ama bana İslam'ı öğreterek(!) Müslüman yapacağını kurgulayarak sevap kazanacağını, dolayısıyla cennete gideceğini ve yediği önünde yemediği arkasında her tür zevk ve mutluluk ile sonsuza kadar yaşayacağını hayal eden bir cahilin sorusudur ve farklı cevapları içerir:

1) Merak sorusu olursa: Müslümanların hem tekil hem devlet düzeyinde neler yaptıklarını gördüğüm için.
2) İslami açıdan sorulursa: Allah böyle dilemiş, yapılacak bir şey yok.
3) Bir araştırma sorusu olursa: Teolojik kitaplarda tanımlanan "Allah ve nitelikleri"ni inceledim. Gerek emirlerini gerek gerekçelerini ve gerek niteliklerini ilkokul çocuğundan çok daha çocukça ve ilkel buldum.
4) Bilimsel açıdan sorulursa: Her şeyden önce teolojik kitaplarda tanımlandığı haliyle bir varlığın olması bilim açısından sayısız kere imkansızdır ancak bunları buraya yazmak uzun zaman alacağı gibi zaten 3-5 kişinin dışında da kimse okumaz. Tek örnekle cevaplamış olayım: Her yerde hazır ve nazır olduğu, her anlamda sınırsız bir güce sahip olduğu, bilmem ne kadar galaksiyi, gezegenleri, dünyamızda otları, çiçekleri, böcekleri yaratıp onları kontrol eden bir varlık kalkıp da sırf cezalandırmak için kadının saçın görünüp görünmediğini CIA ajanları gibi takibe almaz.

Açılımlarına geleyim: 


1) "Merak Sorusu"na verilen cevap yeterlidir. Sonrası hiçbir yarar getirmez.
2) İslami açıdan sorulursa, gerçekten yapılacak bir şey yoktur. Ben tekrar Müslüman olmak istesem bile eğer Allah istemiyorsa Müslüman falan olamıyorum. Okuyalım:

Tekvir Suresi Ayet 29: "Fakat âlemlerin rabbi Allah dilemedikçe siz (hiçbir şey) dileyemezsiniz!"
İnsan Suresi Ayet 30: "Ancak Allah’ın (bir şeyi) dilemesi sayesinde dileyebilirsiniz. Şüphesiz Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir."
Kasas Suresi Ayet 56: "Kuşkusuz sen istediğini hidayete erdiremezsin. Ama Allah dilediğini hidayete erdirir ve hidayete erecek olanları en iyi O bilir."
İbrahim Suresi Ayet 4: "Biz, görevlendirdiğimiz her resulü ancak kendi toplumunun diliyle gönderdik ki, onlara açık seçik beyanda bulunsun. Bunun ardından, Allah dilediğini saptırır, dilediğini de iyiye ve güzele kılavuzlar. Azîz'dir, Hakîm'dir O."
Ve daha birkaç ayeti de ekleyebiliriz. Bu ayetler yüzünden İslam'ı bilen biri "Neden inanmıyorsun?" gibi cahilce soru sormaz.

3) Bir araştırma / anket için sorulursa yukarıdaki cevap yeterlidir. Bunun da fazlasına ihtiyacı yoktur.
4) Bilimsel açıdan sorulursa keşmekeşlik oluşur! Her şeyden önce bu soru tutarlı bir bilim insanının soracağı soru değildir. Çünkü hiçbir bilim kendine "konu" olarak teolojiyi seçmemiştir, zaten seçmesi de olası değildir çünkü seçtiği an bilim süzgeçe döner ve bu işi yapan epey bir insan var.

Devam edecek…

13 Haziran 2021


Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: