16 Ağustos 2022

Felsefe’den İki Anekdot

Bilindiği üzere felsefenin ortaya çıkışı İÖ 6cı ve 5ci yüz yıllar arasında birçok bölgede ortaya çıkmış, değişik süreçlerden ve zorlu savaşımlardan geçerek günümüze kadar gelmiştir. Orta Asya merkezli bu coğrafya 2500 yıl kadar bağrında dünyaya yön verecek insanlar yetiştirmiştir. Aslında içinde bulundukları yaşamı koşullandıran birtakım şeylerden rahatsızlık duyduğu gibi geliştirip yaymak düşüncesinin de bir dışavurumu olarak yerleşik alışkanlıkları, dini inançları ve mitolojik inanışların yeterli gelmemesi veya karşıt olunması durumlarını düzenlemek için beş insan fitili ateşledi.


Konfüçyüs, Siddhartha Gautama (BUDA-Kesin bilinen biri değil, fakat o olduğuna ilişkin tahminler vardır.), Lao-Tzu, Thales ve Zerdüşt.

Neyse, buralarım geçeyim…

Bu beş bilge kişiden asırlar sonra Darwin diye bir doğa bilgini ortaya çıkarak Evrim Teorisi’ni ortaya attı (Darwin’in felsefedeki etkisi üstüne ayrı bir yazıyı kaleme almak gerek). Bu teori, tam rayına oturmamış olan diyalektik ve tarihsel materyalizme muazzam bir katkı yaptı, bir hayli güçlendirdi ve sonunda Marx bu felsefi akımı gerçek niteliğine ulaştırdı, ardılları da geliştirerek devam ettiriyor.

İnsanlığın maymundan oluştuğunu sanan, ama aslında maymunlarla ortak atamız olan primatlardan dönüştüğümüzü bilmeyen dini bütün muhterem Müslüman kardeşlerimle Hıristiyan Aziz kardeşlerim yanlarına da Yahudi’lerden Kohen, Rabbi, Haham, Hazan, Baal Keria ve Gabay olan seçilmiş kardeşlerim eşliğinde çoğu kez bunu alay konusu yaparak güya biz ateistleri küçük düşürürler!

İşte iki örnek:

Prof. Alfred Weber, insanın bir maymun değişimi olduğunu bir türlü anlamak istemeyenlere: "Utanmayın ", diyor, "aslandan ya da gül ağacından geldiğiniz söylenseydi, hiç kuşku yok, hoşunuza gidecekti. Kutsal Kitap size, yüzyıllarca, bir toprak külçesinden var olduğunuzu söyleyip durdu da niçin utanmadınız?"

Bu da ikincisi… Buyrun.
Oxford Piskoposu Wilberforce, Darwin’i savunan Thomas Huxley’e, kendisinin baba yönünden mi, yoksa ana yönünden mi maymundan geldiğini sormaktadır. Huxley, bu kabalığa şu karşılığı veriyor: "Bilimsel gerçekleri baltalamak için diller döken bir adamın soyundan gelmektense, alçakgönüllü ve haddini bilen bir maymunun soyundan gelmeyi tercih ederim."

16 Ağustos 2022

Yorumlayın Paylaşın :)

Paylaşan: verified_user

0 Post a Comment: